fredag 30 maj 2014

Dags att trädgårda.

På engelska är det så självklart. Gardening. Med betydelsen att – visst jobbar man som fasen, ibland med träningsvärk och diskbråck som resultat, men aldrig utan att tappa det lustfyllda och skapande perspektivet. På svenska saknas inte bara ordet, utan också inställningen. Vad säger "trädgårdsarbete" eller "jobba i trädgården". Är det vårt lutheranska arv som förbjuder oss att gud förbjude tycka att det är trevligt? Det är hög tid att instifta ett nytt ord. Det är dags att börja trädgårda.


torsdag 29 maj 2014

Rosa fluff.

Nu blommar våra rhododendron i full prakt. Svulstigt, långt ifrån minimalistiskt och helt underbart. Vi har blandat olika sorter i rabatten för att skapa variation i bladverk och form. Längst ner en rödblommande, lågväxande sort, ovanför en grågrön, småbladig tuvalpros som tillsammans med en storvuxen rosa bildar ett buskage. Azaleorna ligger någon vecka efter och är precis på gång att slå ut. Det känns extra roligt eftersom knopparna frös ner förra året.

Pink fluff. Our rhododendrons are in full bloom. Far from minimalistic and completely wonderful. We have mixed different kinds of Rhodos in the border to create variation in form and foliage.
måndag 26 maj 2014

Oväntade grannar.

En trastfamilj har flyttat in under takfoten på carporten. Oväntat och fint. En trädgård där djuren också trivs blir så mycket mer levande. Samtidigt konstaterar man irriterat att vi borde ha satt upp nät under takfoten för länge sedan.

Unexpected neighbours. A thrush family have decided to nest in our garage. A bit unexpected but rather nice.


onsdag 14 maj 2014

Knoppar och blom.

Efter rekordvarma april trodde man att nu. Nu kommer tidigaste våren någonsin. Men nej. Maj bjöd på tvärstopp, snöblandat regn och ruggigt aprilväder. Fördelen är att vi får chansen att leva lite längre i förväntningen bland blommande prunusar, magnolia och knoppar som väntar på att slå ut.

Buds and bloom. After a warm early spring, May started out really chilly. But that gives us the opportunity to enjoy the buds and bloom of spring a bit longer.

söndag 4 maj 2014

Kopparhäggmispel och narcisser.

Nu blommar äntligen våra Kopparhäggmisplar. Blommorna slår ut i så oemotståndligt skärt tillsammans med brunröda blad. Med narcissen Thalia blev det en vacker bukett att njuta av inne. 

Amelanchier and Narcissus. An irresistable combination of pink Amelanchier flowers and Thalia.